روشنایی, مقالات روشنایی اضطراری (ایمنی)

آشنایی با انواع مدل های چراغ ایمنی (اضطراری)

آشنایی با انواع مدل های چراغ اضطراری

چراغ های روشنایی ایمنی (اضطراری) از نظر عملکرد و نحوه تغذیه باتری پشتیبان و کنترل و مانیتورینگ، دارای انواع مختلفی هستند که اغلب در زمان انتخاب با یکدیگر اشتباه گرفته می شوند. در این بخش می خواهیم انواع مختلف و نحوه عملکرد آنها را مورد بررسی قرار دهیم.

چراغ های ایمنی (اضطراری) از لحاظ عملکرد شامل پنج مدل Maintained (عملکرد دائم)، Non-Maintained (عمکرد موقت) و Combined (عمکرد ترکیبی) ، Compound Self-contend و Satellite می باشند. همچنین این چراغ ها از نظر نحوه تغذیه باتری پشتیبان به دو دسته Self-content (باتری سرخود) و Central Battery (باتری مرکزی) و از نظر کنترل و مانیتورینک به دو دسته Self-test و IP System (Addressable) (سیستم کنترول و مانیتورینگ مرکزی) تقسیم می شوند. در زیر به بررسی انواع چراغ های روشنایی ایمنی (اضطراری) می پردازیم.

چراغ اضطراری Maintained

این نوع چراغ در زمان اتصال برق شهر دقیقاً مانند یک چراغ معمولی کار می کند و به طور دائم روشن می باشد. اما به محض قطع برق شهر تغذیه چراغ به خروجی باتری متصل می شود و چراغ بدون وقفه و با توجه به مدت زمان پشتیبانی باتری به عملکرد خود ادامه می دهد.

عمده استفاده این نوع روشنایی، جهت چراغ های خروج ایمنی است و با توجه به استانداردهای مختلف مربوط به علائم خروج طراحی و ساخته شوند.

چراغ اضطراری عملکرد دائمچراغ اضطراری Non-Maintained

این نوع چراغ ها برخلاف نوع Maintained در شرایط نرمال (اتصال برق شهری) خاموش می باشد و در صورت قطع برق شهر به عنوان منبع نور اضطراری روشن می شود. برق شهر در این چراغ تنها برای شارژ باتری استفاده می شود چرا که باتری پشتیبان این چراغ ها در حالت اتصال برق شهری و شرایط عادی در حال شارژ می باشد.

کاربرد چراغ های Non-Maintained  جهت تامین روشنایی راههای خروج می باشد و  بر اساس استاندارد های مربوط به تامین حداقل روشنایی مسیرهای پرخطر طراحی و استفاده می گردد.

چراغ اضطراری عملکرد موقت

چراغ اضطراری Combined Emergency Lighting

چراغ های Combined قابلیت عملکردی در هر دو حالت Maintained و Non-Maintained را دارند. این نوع روشنایی شامل دو  یا چند منبع روشنایی و یا یک منبع با قابلیت تامین حداقل 2 سطح روشنایی می باشد که در حالت عادی یکی از لامپ روشن و در زمان قطع برق هر دو لامپ روشن می باشد و از این چراغ های بیشتر جهت علائم خروج و تامین روشنایی مسیر خروج مورد استفاده قرار می گیرند.

چراغ اضطراری Compound Emergency Lighting

چراغ های روشنایی ایمنی مدل Compound جهت پیاده سازی همزمان چراغ های Maintained و Non-Maintained استفاده می شوند. همچنین از باتری این چراغها می توان به عنوان منبع تغذیه چراغهای مدل Satellite (تلسکوبی) نیز استفاده کرد. این چراغ ها دارای دو مدار روشنایی جداگانه maintained و Non-maintained بوده به نحوی که در شرایط نرمال (اتصال برق شهر) چراغ در حالت Maintained بوده و در زمان بی برقی مدار Non-maintained نیز فعال شده و منبع روشنایی مربوط به خود را روشن می کند. این منبع روشنایی می تواند داخل خود چراغ بوده و یا به صورت منبع Satellite خارج از چراغ باشد.

چراغ اضطراری Satellite

چراغ های روشنایی مدل Satellite (تلسکوپی) صرفا جهت تامین روشنایی ویژه ایمنی در زمان قطع برق شهر مورد استفاده قرار می گیرند. عملکرد این چراغها به صورت Non-maintained بوده و اصولا دارای یک باتری پشتیبان قوی هستند. همچنین این چراغ های می توانند در زمان قطع برق شهر از چراغهای مدل Compound تغذیه شوند.

چراغ اضطراری Satellite

 

 

همچنین یکی دیگر از راه های طبقه بندی سیستم روشنایی اضطراری بر اساس نحوه تامین برق چراغ اضطراری در شرایط بی برقی می باشد.

چراغ اضطراری می تواند منبع تغذیه خود را به شکل باتری داخلی داشته باشد که به آن Self-Contained (باتری سرخود) یا Single Point گفته می شود. نوع دیگر سیستم Central Battery (سیستم باتری مرکزی) می باشد. در این حالت برق مورد نیاز را می توان از منبع باتری مرکزی تامین کرد، جایی که باتری ها به صورت یک مجموعه واحد در محلی قرار دارند و برق با توجه به نوع سیستم به صورت DC و یا AC از طریق کابل و تابلوهای توزیع مخصوص به چراغ های اضطراری انتقال می یابد.

به طور کلی، در تصمیم گیری برای استفاده از سیستم باتری مرکزی یا یک سیستم باتری سرخود جدا از مسائل فنی، هزینه نیز مورد بررسی قرار می گیرد. به طور مثال اگر در یک پروژه بزرگ طول عمر و تعمیر و نگهداری آسان اولویت باشد، هزینه بالای باتری مرکزی ممکن است توجیه پذیر باشد. به طور معمول، هزینه‌ های چراغ‌ ها و هزینه ‌های نصب، به ‌ویژه در پروژه های کوچک‌ تر مورد توجه قرار می‌گیرند، و این معیاری است که باعث می‌شود چراغ‌های باتری سر خود انتخاب محبوب ‌تری باشند.

مزایا و معایب روشنایی اضطراری Self-content

از مزایای این نوع سیستم می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نصب سریعتر و ارزان تر است زیرا نیازی به استفاده از کابل های برق اضافی نمی باشد.
  • جهت مدار تغذیه می توان از کابل و سیم برق معمولی استفاده کرد، برخلاف سیستم باتری مرکزی که می بایست از کابل های مقاوم در برابر آتش استفاده گردد.
  • قطع شدن ارتباط کابلهای برق به طور خودکار باعث روشن شدن چراغ می گردد.
  • سیستم را می توان به راحتی با اضافه کردن چراغ گسترش داد.

همچنین معایب زیر برای روشنایی اضطراری Self-content  قابل ذکر هستند:

شرایط محیطی ممکن است در سیستم متفاوت باشد و باتری ها ممکن است تحت تأثیر دمای نسبتاً بالا یا پایین قرار گرفته و معیوب گردند. عمر باتری بسته به کاربرد بین 2 تا 4 سال محدود است. در تست دوره ای نیاز به جداسازی و مشاهده هر چراغ به صورت جداگانه می باشد.

مزایا و معایب سیستم سنترال باتری

از مزایای این نوع سیستم می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تعمیر و نگهداری و تست مسیریابی آسان تر است و از یک مکان در نظر گرفته می شود
  • عمر باتری بسته به نوع آن بین 5 تا 10 سال می باشد.
  • به دلیل متفاوت بودن محل باتری از چراغ، دمای بالا و یا پایین محل نصب چراغ تاثیریبر عملکرد چراغ ندارد.
  • مقرون به صرفه بودن در پروژه هایی با تعداد چراغ های بالا

همچنین می توان معایب زیر را برای سیستم سنترال باتری برشمرد:

  • هزینه بالای تجهیزات سرمایه ای
  • هزینه نصب و سیم کشی بالا ببه دلیل نیاز به کابل مقاوم در برابر آتش برای هر چراغ .
  • یکپارچگی ضعیف سیستم – خرابی باتری یا قطعی مدار سیم کشی در هر نقطه می تواند منجر به خرابی بخش بزرگی از سیستم شود.
  • نیاز به اتاق با سیستم تهویه مناسب جهت قرار دادن باتری ها و تابلو های کنترلی.

سیستم سنترال باتریخاطر نشان میگردد جهت توضیحات کامل تر در خصوص انواع سیستم های باتری مرکزی و نوع عملکرد آنها به بخش مقالات سیستم روشنایی اضطراری مراجعه و یا اینجا کلیک کنید.

مطالب مرتبط

1 دیدگاه برای “آشنایی با انواع مدل های چراغ ایمنی (اضطراری)

  1. ممنون از مقاله خوبتون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *